Salta al contingut principal

Primera trobada de Societats Gastronòmiques de Lleida

· Autor: Jordi Murgó · 3 min de lectura

Uns 35 representants de set societats gastronòmiques lleidatanes es van donar cita el divendres per la nit a la Penya Sogall per conèixer-se i establir un primer contacte encarat al treball i projectes comuns. Les entitats representades (Amics del Bacallà, Cauet del Segrià, La Font de l’Aiguardent, Lo Tall, Racó del Riu, Sogall, i Sol i Bernat) sumen en l’actualitat 242 socis, i entre les idees i projectes comentats durant el sopar, destaca la celebració d’un sopar benèfic obert a la ciutadania amb la participació de cada una de les entitats en l’elaboració d’un plat.

Sobretaula de la primera trobada d'associacions Gastronòmiques de Lleida

Sobretaula de la primera trobada d'associacions Gastronòmiques de Lleida

La Penya Sogall, té una antiguitat de 30 anys, compta amb 80 membres i es reuneix tots els dijous de mes per sopar.
El Cauet del Segrià i Sol i Bernart, ambdues, tenen vint anys. El Cauet té 10 socis que sopen junts cada 15 dies; mentre que Sol i Bernat s’apleguen al voltant de la taula els darrers divendres de cada mes per dinar al migdia.
Amb 40 socis, Lo Tall celebrarà el seu 15è Aniversari durant el 2011 i es reuneix el tercer divendres de cada mes per sopar.
Els Amics del Bacallà, amb 50 socis i 10 anys d’antiguitat es reuneix de forma itinerant cada trimestre per realitzar un sopar al voltant del peix que els hi dona nom.
El Racó del Riu, amb 27 socis i cincs anys d’edat, sopen junts tots els primers dijous de mes; i el dotze socis de la Font de l’Aiguardent realitzen un dinar de socis totes les primeres quinzenes de mes, normalment en divendres.

El sopar

Amanida de cabdellets i bacallà esqueixat

Amanida de cabdellets i bacallà esqueixat

Filet de Castillonroi, fetge gras d'ànec, poma golden del Segrià i niu cruixent de patates xip

Filet de Castillonroi, fetge gras d'ànec, poma golden del Segrià i niu cruixent de patates xip

Diuen que una imatge val més que mil paraules, però es totalment insuficient per descriure l’indescriptible plaer pel paladar que van suposar els plats que ens van preparar el nostre Joan Gaya i els seus companys del Sogall: Miguel, Lluís, Belén, Joaquin, Fernando i Marcel.

També hi va ser present el nostre subministrador de pillera, lo Jordi de Casa Badio, que ens va facilitar els GinToònic de la sobretaula.

Sortida en tren amb “La GARRAFETA”

· Autor: Joaquim García · 2 min de lectura

La Garrafeta

La Garrafeta

Aquesta és la proposta de sortida ferrocarrilgastronòmica amb el tren de La Garrafeta. Animeu-vos!

Sortida dissabte 19 de juny a las 10:30 de Lleida i arribada a la Pobla de Segur a les 12:30.

Ens recull un autocar i ens porta a Salàs de Pallars. Hi ha una distància d’uns 7 km. aproximadament.

Visita de les botigues-museu i centre del comerç tradicional amb guia acompanyant (queviures, ultramarinos, coloniales, farmàcia, barberia, cafè del poble, .. tal com eren fa cent anys).

Dinar degustació de menú pallarès en un restaurant local.

Recollida en autocar i trasllat a l’estació de La Pobla.

Sortida de La Pobla amb La Garrafeta a les 16:30 i arribada a Lleida a les 19:30

Preus del tren: Adult 16.20 euros

Nen de 4 a 13 anys 8.9 euros

Nen de 0 a 3 anys, gratuït.

Si aconseguim fer un grup de 20 persones, tindriem un 15% de descompte sobre aquestos preus.

Preus de la visita amb autocar i dinar:

Adults 25 euros.

Nens 15 euros.

El viatge en tren pot semblar una mica pal per la durada, però és un tren molt acollidor, molt ben conservat, que convida a traslladar-se al passat i petar la xerrada.

Sobrassada mallorquina

· Autor: Joaquim García · Un min de lectura

Aquest divendres hem fet 15 kilos de sobrassada mallorquina. Mentre esperem que s’assequi per assaborir-la (en cru estava ja per xarrupar-se mans i colzes), us deixem els ingredients i algunes fotos que certifiquen que ens van divertir i emporcar de debò.

Ingredients:

15 kilos de carn de porc (60% carn magra / 40% de tocino ibèric).

750 grs. de pebre vermell dolç

50 grs. de pebre vermell picant

100 grs. de pegre negre

500 grs. de sal

Mig got de rom

2 tripes de bou de 60

El Roger Murgó i el Quim traginant l'ibèric

Chema i Roger, embotint

Emplenant

Penjador professional

Participants ostentant el trofeu

Sopar de febrer

· Autor: Joaquim García · Un min de lectura

El grup de febrer ens ha delectar amb un àpat per llepar-se els dits. De primer, el Quim García Albero, ens ha preparat uns raviolis de foie gras amb salsa pesto, 100% casolans (massa i farcit inclosos). De segon, Chema Piedra ens ha sorprès amb unes exquisides potes de corder enllardades, segons una antiga recepta de la Vall de Xistau. El postre ha suposat el debut del nou soci, Nacho López. Maduixots banyats en xocolata desfeta.

Raviolis de foie gras amb pesto de nous

Potes de corder enllardades "a la Bardají"

Maduixots banyats en xocolata desfeta

Taller de Cuina Medieval

· Autor: Jordi Murgó · Un min de lectura

Un any més, 12 Hores a la cuina, uns àpets ES-PEC-TA-CU-LARS !!!!  Aquest any, ens els hem cruspit tots.

Penjo el retall del Segre on sortim fent un parell de plats sefardites.

Retall del Segre de diumenge 27 de Setembre

Retall del Segre de diumenge 27 de Setembre

Sopar de Setembre

· Autor: Jordi Murgó · Un min de lectura

No vam ser massa gent a sopar, i com que la padrina ens va ensenyar que no es pot fer malbé el menjar  (si vingues una altra geurrra…), vam tindre que repetir tots dos cops de “xabalínet” (jove senglar muntanyenc), i alguns van repetir de culant i tot … i de la pasta sarda de primer plat que ens va preparar el Quim no en va quedar ni per fer la foto.

Detall de l'estofat de xabalínet

Detall de l'estofat de xabalínet

Culant cassolà amb gelat

Culant cassolà amb gelat

Sobretaula del Setembre

Sobretaula del Setembre

Sopar d’Agost

· Autor: Jordi Murgó · Un min de lectura

Crònica de sobretaula, esperant el cafè i els gintònic… Hem fet un sopar d’estiu, lleugeret, a la brasa … Només cal veure la foto …

Sopar de Juliol

· Autor: admin · Un min de lectura

Per no perdre la costum al sopar de Juliol vam ser 4 gats (7) i feina vam tindre per acabar-nos el jalo. Sort que el Ramon va ser previsor i no es va passar gaire en quantitats.

De primer vam fer un Gaspatxo Andalus fet amb oli de les Garrigues. De segon un Cus-cus de corder matat segons un antic ritual magrebí. I de postre la Crema Catalana amb cremat encaragolat, tal i com es veu a la foto.

Crema Catalana, cremada a la Lleidatana

Crema Catalana, cremada a la Lleidatana

Quatre gats al sopar

Quatre gats al sopar

Recordeu: el sopar d’agost es a la torre del Canyadell, tornarem a fer entrecots a la llosa.

Mesures anti-crisi

· Autor: Jordi Murgó · Un min de lectura

Després de la cimera del G20 ja no ens ho podrem permetre … així que hem decidit preparar-nos per la gran crisi ajudant als productors de vedells a desfer-se del seu producte, ara que encara el podem pagar…

Un bon entrecot

Un bon entrecot

Club de Cuines

· Autor: Jordi Murgó · Un min de lectura

Avui TV3 i Catalunya Radio han presentat un nou portal dedicat a la gastronomia, anomenat Club de Cuines, amb receptes, canals dels programes Cuines, Tapies Variades, Karakia, Caçadors de Bolets, etc…

El portal es obert a la participació pública, i te una mena de comunitat que permet aportar receptes amb fotos i videos, i valorar les receptes dels altres membres de la comunitat.

Arranca amb més de 3500 receptes, i te un cercador que ja hem incorporat a la barra lateral de “Lo Tall”

Bon profit!